ROLNICTWO NA TERENIE GMINY DROBIN
Komunikat WIORiN w W-wie CHROŃ PSZCZOŁY I INNE OWADY ZAPYLAJĄCE
Okresowe oceny jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi produkowanej przez Stacje uzdatniania wody, zlokalizowane na terenie gminy Drobin:
- Stacja uzdartniania Łęg Probostwo
- Stacja uzdatniania Maliszewko
- Stacja uzdatniania Karsy
- Stacja uzdatniania Wrogocin
Informacja Powiatowego Lekarza Weterynarii – ubój na terenie gospodarstwa – Informacja PLW
Komunikat o zagrożeniu upraw roślin – plantacjom kukurydzy zagraża fuzarioza kolb kukurydzy i szkodnik ploniarka zbożówka
Komunikat o zagrożeniu upraw Fuzarioza kolb kukurydzxy
Komunikat o zagrożeniu upraw roślin Ploniarka zbożówka
KOMUNIKAT Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Warszawie CHROŃ PSZCZOŁY I INNE OWADY ZAPYLAJĄCE
https://drobin.pl/chron-pszczoly-i-inne-owady-zapylajace/
ARIMR przypomina posiadaczom owiec, kóz świń o obowiązku dokonania nie później niż do 31 grudnia spisu zwierząt przebywających w siedzibie stada. Ustalona podczas spisu liczbę oznakowanych świń należy przekazać w terminie 7 dni do ARIMR. Natomiast ustaloną podczas spisu liczbę owiec/kóz należy odnotować w księdze rejestracji.
Formularz spisowy dostępny jest w biurach ARIMR oraz na stronie internetowej Agencji.
Instytucje współpracujące z rolnictwem
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
00 – 175 Warszawa ul. Al. Jana Pawła II nr 70,
Strona internetowa www.arimr.gov.pl bezpłatna infolinia 0 800 38 00 84
Ważniejsze telefony
Departament Płatności Bezpośrednich
(022) 318-49-90
Departament Pomocy Krajowej
(022) 318-48-50
Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich
(022) 318-47-00
Departament Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt
(022) 595-07-50
Departament Ewidencji Gospodarstw
(022) 318-45-60
Departament Kontroli na Miejscu
(022) 318-45-01
Departament Wsparcia SAPARD i Funduszy Strukturalnych
(022) 318-47-70
Biuro Autoryzacji Płatności
(022) 318-46-05
Biuro Koordynacji Oddziałów Regionalnych
(022) 595-06 -00
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Oddział Terenowy w Płocku
09-400 Płock ul. Bielska 57A
( 024) 269-65-78
Agencja Rynku Rolnego
00-400 Warszawa ul. Nowy Świat 6/12
Strona internetowa www.arr.gov.pl
Ważne telefony
Biura;
Informacji – (022) 661-79-61,
Kontroli Technicznych – (022) 661-77-76,
Koordynacji – (022) 661-72-29,
Kwotowania Produkcji Mleka – (022) 661-77-19,
Mleka – (022) 661-79-79,
Produktów Roślinnych – (022) 661-78-10,
Produktów zwierzęcych i Biopaliw – (022) 661-71-09,
Brak terenowego Oddziału Agencji Rynku Rolnego w Płocku
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie
Oddział w Płocku
ul. Zglenickiego 42D 09-411 Biała
tel / fax (024) 262-99-30, tel. (024) 262-97-72
www.modr.mazowsze.pl
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego informuje, iż od 1 lutego bieżącego roku pakiet usług świadczonych odpłatnie przez Ośrodek został znacznie rozszerzony.
Do usług płatnych w roku bieżącym dla rolników należy między innymi:
- wypełnianie wniosków o płatności obszarowe,
- sporządzanie planów przedsięwzięć,
- wypełnianie wniosków w ramach pozyskiwania przez rolników środków finansowych z PROW 2007 – 2013.
Do usług nieodpłatnych dla rolników należy między innymi:
- doradztwo indywidualne,
- doradztwo grupowe,
- szkolenia dla rolników.
Pracownik Oddziału w Płocku – Teresa Kalinowska przyjmuje rolników codziennie oprócz sobót w godzinach od 800- 1000 w budynku Miejsko-Gminnej Biblioteki Publicznej w Drobinie ul. Rynek 1.
NIEODPŁATNY ODBIÓR PADŁYCH ZWIERZĄT GOSPODARSKICH ZTERENU MIASTA I GMINY DROBIN
Przedsiębiorstwo Produkcyjno – Handlowe „Hetman” Sp. z o.o. z siedzibą Florianów 24 99-311 Bedlno
Zgłoszenie telefoniczne : Zakład Utylizacji w Olszówce Gm. Golub – Dobrzyń
Numery telefonów:
(024) 282 – 16 – 53 wew. 103,
0 604-428-238,
0 608-619-005.
Warunkiem niezbędnym do odbioru padłych zwierząt jest konieczność posiadania szczegółowych danych dotyczących padłego zwierzęcia, w szczególności wieku, nr kolczyka, oraz w przypadku trzody chlewnej dodatkowo nr stada.
Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii
dla posiadaczy bydła, owiec, świń i innych zwierząt parzystokopytnych
Informacja opracowana przez Głównego Lekarza weterynarii z dnia 08.08 2007r w związku z wystąpieniem przypadków pryszczycy w Wielkiej Brytanii dla posiadaczy bydła, owiec, kóz, świń lub innych zwierząt parzystokopytnych.
W przypadku zaobserwowania:
- zmiany w zachowaniu zwierząt (osowienie, brak apetytu),
- gorączki,
- objawów takich jak ślinienie lub kulawizna,
- obecność pęcherzy w jamie ustnej, na nozdrzach lub śluzawicy, tarczy ryjowej, na koronce racic lub w szparze międzyracicznej, na skórze wymienia lub strzykach,
należy jak najszybciej poinformować o tym lekarza weterynarii
W celu zapobiegania przeniesienia wirusa pryszczycy do gospodarstw w Polsce należy:
ograniczyć możliwość wchodzenia na teren gospodarstwa (szczególnie do budynków gospodarskich)osób postronnych, oraz wjazdu na teren gospodarstwa pojazdów, które były w ostatnim czasie wykorzystane do poruszania się po terenie Wielkiej Brytanii.
Pryszczyca jest znaną chorobą i bardzo zaraźliwą, przenosi się przez kontakt bezpośredni pomiędzy zwierzętami, za pośrednictwem mięsa i produktów mięsnych, mleka i jego przetworów, skór wełny karmy dla zwierząt. Wirus może być także przenoszony przez człowieka, sprzęt gospodarski, zwierzęta domowe i dzikie ptaki, środki transportu, odzież.
Komunikat
Powiatowego Lekarza Weterynarii w Płocku
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Płocku informuje, że w dniu 2007.08.06 weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lipca 2007 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. Nr 132, póz. 919), które wprowadza następujące zasady dotyczące uboju zwierząt na terenie gospodarstwa w celu pozyskiwania mięsa z przeznaczeniem na użytek własny:
-
- ubijane mogą być wyłącznie zwierzęta:
-
-
- zdrowe.
- które nie pochodzą z gospodarstwa lub obszaru podlegającego nakazom lub zakazom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, ze względu na wystąpienie lub podejrzenie wystąpienia jednej z chorób zakaźnych.
- po upływie okresu karencji określonego dla użytego produktu leczniczego weterynaryjnego, jeżeli przed poddaniem ubojowi zwierzęta były leczone tymi produktami.
-
-
- uboju zwierząt mogą dokonywać osoby, które:
-
-
- ukończyły 18 lat;
- posiadają wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe;
- odbyły szkolenie teoretyczne oraz trzymiesięczną praktykę na stanowisku ubojowym, pod stałym nadzorem osoby posiadającej udokumentowany 3-letni staż pracy na stanowisku ubojowym.
- kwalifikacje osoby dokonującej uboju muszą być potwierdzone stosownym dokumentem,
-
-
- Posiadacz zwierzęcia cieląt do 6 miesiąca życia, owiec i kóz co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem na terenie gospodarstwa uboju przekazuje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii powiadomienie o zamiarze dokonania takiego uboju, które zawiera informację o zamiarze przeprowadzenia uboju zawierające:
-
-
- imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierzęcia.
- gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi.
- numer identyfikacyjny zwierzęcia, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia.
- miejsce i termin uboju:
- oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka – SRM w przypadku uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec i kóz. Wykaz materiału szczególnego ryzyka podano w załączonej tabeli dla poszczególnych gatunków zwierząt, w zależności od ich wieku.
-
SRM | Cielęta | Owce | Kozy |
do 6 miesięcy | do 12 miesięcy | od 12 miesięcy | |
Czaszka łącznie z mózgiem i gałkami ocznymi | – | – | SRM |
migdałki | SRM | – | SRM |
Jelita od dwunastnicy do odbytnicy | SRM | – | – |
Jelito biodrowe (kręte) | – | SRM | SRM |
Śledziona | – | SRM | SRM |
Krezka | SRM | – | – |
Rdzeń kręgowy | – | – | SRM |
Stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowe mające kontakt z SRM | SRM | SRM | SRM |
Stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM SRM.
Informacje o zgłoszeniu mięsa do badania poubojowego, zgodnie z załączonym wzorem.
-
- W przypadku uboju świń należy co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem na terenie gospodarstwa uboju poinformować urzędowego lekarza weterynarii, wyznaczonego do przeprowadzania tych badań w terenowym Obwodzie Urzędowego Badania Zwierząt Rzeźnych i Mięsa o zamiarze dokonania takiego uboju..(Obwody badania posiadają swe siedziby w lecznicach weterynaryjnych dla zwierząt).
Informacja taka zawiera
-
- :
-
-
- imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz. adres posiadacza zwierzęcia;
- liczbę zwierząt poddawanych ubojowi:
- numer identyfikacyjny zwierzęcia;
- miejsce i termin uboju;
- zgłoszenie tuszy przeznaczonej na użytek własny do badania poubojowego, jeżeli posiadacz zwierzęcia wystąpił o przeprowadzenie tego badania.
- urzędowy lekarz weterynarii przekazuje powiatowemu lekarzowi weterynarii informacje o przeprowadzonych na terenie gospodarstw ubojach świń w celu produkcji mięsa,
-
-
- Mięso cieląt, owiec. kóz. świń i nutrii poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa oraz mięso dzików odstrzelonych poddaje się, na koszt posiadacza tego mięsa, badaniu:
-
-
- na wiośnie, dotyczy to mięsa świń, nutrii i dzików.
- badaniu poubojowemu tuszy zwierzęcia wraz z narządami.
-
Mięso zbadane na obecność włośni metodą badania trichinoskopowego, przed spożyciem powinno
-
- :
-
-
- zostać poddane obróbce cieplnej zapewniającej podgrzanie mięsa do temperatury wewnętrznej wynoszącej co najmniej 71 CC;
- nie powinno być wykorzystywane do przygotowania potraw na grillu lub w kuchence mikrofalowej.
-
-
- Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego mięso zostało uznane za niezdatne do spożycia przez ludzi, urzędowy lekarz weterynarii, wydając decyzje w sprawie uznania mięsa za niezdatne do spożycia przez ludzi i określa w niej sposób postępowania z tym mięsem.
-
- Urzędowy lekarz weterynarii wystawia zaświadczenie o przeprowadzeniu badania mięsa na wiośnie, które zawiera:
-
-
- imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza mięsa;
- miejsce i termin uboju:
- datę przeprowadzenia badania:
- wynik badania.
-
-
- Urzędowy lekarz weterynarii wystawia zaświadczenie o przeprowadzeniu badania poubojowego mięsa , które zawiera analogiczne dane jak wyżej wymienione.
- Jeśli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego stwierdzono, że cała sztuka jest zdatna do spożycia,urzędowy lekarz weterynarii znakuje mięso stosownymi pieczęciami, w tym pieczątką prostokątną z napisem: „Mięso do własnego użytku”. W przypadku mięsa niezdatnego do spożycia, znakuje mięso pieczątką w kształcie trójkąta równobocznego.
MAREK SANKIEWICZ
w zastępstwie p.o. PLW
w Płocku